A Zellige Csempe

Zellige csempe/ Zellige terrakotta/Zilij A Tökéletesen Tökéletlen Csempe

Az elmúlt évek egyik legdivatosabb falicsempéje, amelynek bája tökéletlensége. Mi keresni valója ennek a burkolatnak a metrócsempék között, és mit is érdemes egyáltalán tudni róla?

1. A metrócsempe őse

A metró és zellige csempe teljesen külön világnak tűnnek, hiszen az előbbit 1904-ben kezdték el alkalmazni New York metró megállóiban (erről itt olvashatsz többet),míg a másik múltja egészen a 10. századi Marokkóig nyúlik vissza. A zellige csempe valójában a korai iterációja volt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő metrócsempének, hiszen mindkettő égetett és üvegezett kerámiacsempe.

  1. Nincs két egyforma lap

Mivel eredetileg kézzel formázott, vágott és üvegezett ezért nincs két egyforma zellige terrakotta lap, amelynek stílusát a már gyárakban gyártott darabok is igyekeznek tükrözni.

  1. Viszonylag nehéz a tisztítása

Megjegyzendő, ha egy belsőépítészeti projektnél szemet vetnél a kézzel készített zellige csempére: az egységes gyári burkolólapokkal ellentétben a zellige burkolólapok kézzel készített jellege tökéletlen, egyenetlen formákat eredményez. A falra rakva a csempe folyékonyabbnak vagy hullámosabbnak tűnik; a sarkok és az élek inkább kinyúlnak, mintsem süllyednek. Ez bájt ad, de bonyolultabbá tudja tenni a lapok letörlését – és kiváló helyet teremthet a kosz elakadásához is. A gyári változata azonban elhagyta ezt a karakterszitikát így az élek és méretek egyenlőek míg felületében tökéletesen tükrözi a tökéletlenség báját.

  1. Nem egyszínű

A zellige kézzel készített varázsának egy másik mellékhatása: lehetetlen pontosan ugyanabban az árnyalatban kapni. Ennél a csempénél fontos figyelembe venni ,hogy a dekorált falfelület  inkább ombré vagy pointillista lesz, mint egyszínű. És a matt szerelmesei  vigyázzanak: ezek a csempék meglehetősen fényesek. A zellige burkolólapokkal rendelkező Clé Tile jegyezte meg ,hogy a burkolólapok „minden hibájukból fakadó csillogásról és ragyogásról, valamint csöpögő, áttetsző mázuk vadul szabálytalan árnyalatváltozatáról ismertek”.

Az alábbi oldalon tudhat meg többet a zellige csempe különlegességéből fakadó érdekességekről:

Forrás: https://www.remodelista.com/posts/moroccan-zellige-terracotta-tiles-pros-cons/