FAQ- Gyakori Kérdések

MI AZ A METRÓCSEMPE?

Hagyományosan a metrócsempe egy fehér, fózolatlan, 7,5 x 15 cm-es mázas kerámia csempe volt, mikor még a föld alatt hódított.  A meghatározása azonban kibővült, mivel a dizájn világában egyre népszerűbbé vált. Mára már magában foglal különböző méreteket is, mint például: a 10x 20cm-as, 10x 30 cm-as, 20x 60cm-as stb. Továbbá már nem csak mázas kerámia képezheti az anyagát, hanem üveg, porcelán és különböző természetes kövek stb. Napjainkban gyakorlatilag már minden színben kapható, és a divatba jöttével az oldalai kaptak egy enyhe lecsapást is, amelyet fózolásnak hívnak.  
Hagyományos metrócsempe

MIT JELENT AZ, HOGY FÓZOLT METRÓCSEMPE?

A “fózolt” azt jelenti, hogy a csempe minden oldala bizonyos szögben lecsapott. Ennek a lecsapásnak, azaz a fózolásnak , a mértéke szinte minden gyártónál eltérő, így érdemes kerülni a különböző gyárak lapjainak keverését, azonban ha mégis erre adná, a fejét nagy körültekintéssel tegye, ezt észben tartva. A ’fózolt’ jelentését jól példázza a következő kép, különösképp az előzővel összehasonlításban:

Fózolt metrócsempe

MILYEN MÉRETŰEK A METRÓCSEMPÉK?

Hagyományosan a mérete 7,5 X 15 cm. Azonban ez manapság már sok más méretre is kiterjedt:  5x 10cm, 10x 20cm, 20x 40cm. Az általános szabály az, hogy minden 1:2 méretű falicsempe metrócsempének nevezhető, azonban néha a nem 1:2 méretű, hanem akár kisebb vagy nagyobb téglalap alakú csempéket is metrócsempének tekintjük, ilyen például a 20x 50 cm-es óriás metrócsempe.

Óriás metrócsempe

MENNYIBE KERÜL A METRÓCSEMPE?

A klasszikus kerámia metrócsempe az egyik legolcsóbb négyzetméteres árú burkolattípus. Azonban sokféle áll rendelkezésre, amelyek ára nagyon eltérő, például a márvány, kézműves és üveg metróburkolatok sokkal magasabb ár kategóriát reprezentálnak. A leggyakrabban előforduló típusa azonban kerámiából készül.

MIÉRT HÍVJÁK A METRÓCSEMPÉT ÚGY AHOGY?

A mázas kerámia 7,5 x 15cm-es fehér csempe első alkalmazása 1904-ben a metróállomásokon történt New York City alatt. Népszerűségük a következő években gyorsan elterjedt vállalkozásokban és az otthonokban egyaránt az egész világon. Ha érdekel a metróburkolat izgalmas, története itt olvashatsz róla többet.

MI AZ A METRóCSEMPEMINTA?

A metróburkolólapokat hagyományosan 50% -os eltolással fektetik le, ami azt jelenti, hogy a burkolólap közepe igazódik az alatta vagy felette elhelyezkedő két burkolat széléhez. A metróburkolat modern értelmezése azonban gyakran újragondolja ezt a mintát, vagy akár teljesen el is hagyja. Az alternatív mintái egyharmad eltolást és egynegyed eltolást is tartalmazhatnak. A további lerakási módokról itt tudhatsz meg többet.

Hagyományos metrócsempe minta

HOGYAN TISZTÍTSUK A METRÓCSEMPÉT?

A metroburkolat tisztítása rendkívül egyszerű, hiszen ugyanúgy tisztítható mint bármilyen más kerámialap: pusztán vízzel le lehet törölni vagy bármilyen alkoholos vagy zsíroldó tisztítószerrel.

MILYEN SZÍNŰ FUGÁT SZOKÁS HASZNÁLNI FEHÉR METROCSEMPÉVEL?

A fehér metrócsempét általában fehér, szürke vagy fekete fugával párosítják. A fehér, és valójában bármilyen színű metrócsempe, bármilyen színű fugával párosítható. Annak meghatározásakor, hogy milyen színű fugát használjon az ember, érdemes megfontolni, hogy fel szeretné e hívni a figyelmet az elrendezési mintára vagy sem. A nagy kontrasztú fugával ellátott metróburkolat hangsúlyozza a mintát, míg a hozzá illő fugázó metrócsempe homogénebb megjelenést biztosít: (forrás: https://whytile.com

KIMENT MÁR A DIVATBÓL A METRÓCSEMPE ?

Közelsem. Több mint száz éve stílusosak, és nem fenyegeti az a veszély, hogy hamarosan kimegy a divatból. A divatosabb interpretációk egy része valamikor elavultnak érezheti magát, de a semleges szín és a klasszikus minták mindig előkelőek.