Hogyan válasszunk metrócsempét?

Mi a metro csempe és hol alkalmazható?

Manapság egyre többféle formájú színű szerkezetű csempe közül választhatunk amennyiben új fürdőszobát vagy konyhát építünk vagy éppen a meglévőt újítjuk fel. Újra divat a vintage és a retró, a régies formák és színek, ilyen régi formájú csempe a metrócsempe amely több, mint 150 éves múltra tekint vissza. Mint a neve is mutatja köze van a metróhoz és a metróállomásokhoz Londontól New Yorkon és Párizson át akár Budapestig. Manapság pedig választhatjuk saját otthonunk burkolására is. Aki kíváncsi a metrócsempék történetére kattintson erre a linkre.

A metrócsempék a szokásos csempékhez képest kisebb méretüknek köszönhetően (hagyományosan 10cm × 20cm vagy 30cm) főként a falak burkolására használatosak. Felületüknek és kialakításuknak hála könnyen és egyszerűen tisztíthatunk – így kiválóan használhatók, mind a fürdőszobák, mind a konyhák burkolására is. Kis méretük miatt, pedig nem csak vízszintes, hanem akár homorú vagy domború felületekre is felhelyezhetők.

Mire érdemes figyelni metrócsempe alkalmazása során?

Első kérdés:  fózolt vagy fózolatlan?

A hagyományos, 19. századi típusú metrócsempe felszíne teljesen sík, így tisztán tartása jóval könnyebb, mint például az érdes felületű csempék. A metrócsempe tiszta és egyszerű formavilágú így meghatározza az adott helyiség hangulatát akármilyen másik burkolattípus alkalmazása nélkül önállóan is. A metrócsempe elsők között az Egyesült Királyságban majd az Egyesült Államokban és hozzávetőleg ebben az időszakban Budapesten is az egyes földalatti aluljárókban megállókban indult el hódító útjára. Kezdetben a sima lapos felületét felváltotta a fózolt, azaz sarkain enyhén lejtős megoldás. A fózolás jelentősége abban áll, hogy a csempe szórja a fényt, mélységével pedig megtöri az egyenletes falszakaszok egyhangúságát. Más előnye nincs igazából ízlés kérdése, hogy melyik típust választjuk, mivel akár a kontrasztos fugákkal is tudunk játszani az egyhangú felületek megtörésére.

Matt vagy fényes felületű metrócsempét válasszunk?

Egy matt és egy fényes felületű metrócsempét kezünkben tartva nem biztos, hogy jelentős különbséget fedezünk fel, ilyenkor érdemes egy nagyobb felületre kirakni és hozzáilleszteni azt a padlólapot amelyhez kinéztük a metrócsempét, mivel a matt és a fényes egészen másképpen néz ki egy nagyobb látható felületen. Leginkább itt a járólap milyensége számít, így egy vintage vagy fahatású padlólaphoz jobban illik a matt metrócsempe. Addig a fényes, márványhatású járólapokhoz sokkal jobban harmonizál a fényes felületű metro csempe.

Színes vagy fekete – fehér metro csempe?

Aki a Bauhaus vagy minimalista stílust kedveli inkább az válasszon fekete-fehér metrócsempét, aki azonban nem tud ezzel együtt élni vagy melegebb, vidámabb hangulatú fürdőszobára vágyik az válasszon színes metrócsempét, hiszen manapság szinte bármilyen színű és árnyalatú csempe közül válogathatunk.